#suntemimpreunasiacasa

săptămâna 1-6 iunie 2020

Începători

Tema: Machetă din diverse materiale

Tehnica crestării- aplicații

Dragi mei elevi, vă propun să ne reamintim modul de lucru la ornamentarea lemnului prin crestare. In această perioadă puteți să luați obiecte din lemn folosite in bucătărie și să exersați crestarea lemnului. Când realizați modelul pe obiectul din lemn să aveți în vedere motivele populare pe care le-am recapitulat în lecțiile postate anterior.

Vă doresc spor la lucru!

La mulți ani, tuturor copiilor cu ocazia zilei de 1 Iunie!

săptămâna 25-30 mai 2020

pentru Începători  –  Tema: Inimioară din hârtie

pentru Avansați   –   Tema: Motive și ornamente- partea aVIa- Motivul dinților de lup și motivele fantastice

Motive și ornamente populare- partea aVIa

Dragi mei elevi, continuăm cu alte două motive populare pe care le regăsim pe obiectele dintr-o gospodărie tradițională românească: motivul dinților de lup și motive fantastice.

Motivul dinților de lup

Lupul este un animal des întâlnit în pădurile din țara noastră. Calitățiile lupului și anume faptul că este consecvent în urmărirea vânatului împreună cu haita sa, îl fac să apară în decorurile pe lemn. Partea reprezentativă a lupului este capul, regăsit pe steagul dacic și colții ,,ascuțiți,,. Dinții lupului se regăsesc într-o gamă variată de decoruri, stilizarea acestui motiv este realizată prin triunghiuri închise sau deschise.

                Motive fantastice

Apariția elementelor reprezentative ale ființelor fantastice pe obiectele de artă populară își are originea în legendele și credințele populare, conform acestora ființele fantastice au puteri supranaturale pe care omul, prin punerea lor în decoruri pe lemn speră să le dobândească.

Balaurul este una dintre cele mai des întâlnite creaturi, el reprezintă ,,răul,, care trebuie distrus. In arta populară , balaurul este reprezentat prin șarpele cu capul mărit și deformat, cu aripi sau cu mai multe capete.

Sirena – femeia pește, este motivul inspirat din imensitatea apelor de pe întreg Pământul și nevoii omului de a stăpâni tainele ascunse în apă. Sirena este elementul benefic al adâncurilor unde a apărut viața și unde există comori neasemuite. Pe obiectele de lemn, sirena apare stilizată pe stâlpii de la porți sau pe lăzile de zestre. Motivul sirenei apare pe obiectele de lemn asociat cu motivul undei apei și motivul dinților de lup

Identificați  obiecte de artă populară ornamentate cu aceste două motive!

Realizați o galerie foto cu această cerință!

Multă sănătate vă doresc, să ne vedem cât mai curând, să putem realiza practic obiecte ornamentate cu motive populare!

Adriana Neiconi

săptămâna 18-23 mai 2020

Motive și ornamente populare- partea aVa

Dragi mei elevi, continuăm cu alte două motive populare pe care le regăsim pe obiectele dintr-o gospodărie tradițională românească: motivele păsării și șarpelui.

Motivul păsării

Acest motiv apare în creațiile de artă populară din dorința meșterului popular de a-și apropia mediul înconjurător. Păsările au simțuri ascuțite sunt capabile de a prevesti unele pericole(cataclisme, furtuni, moartea, etc) și pentru aceasta întâlnim motivul păsării destul de des pe obiectele de artă populară.

Motivul păsării îl regăsim pe porțile de la case, pe obiectele funerare simbolizând călătoria sufletului spre ,,ceruri,, asemenea zborului păsării spre înalturi. Prin zborul ei pasărea face legătura cu toate mediile vieții. Acest motiv îl întâlnim în asociere cu motivul soarelui , în asociere cu motivul unda apei , pasărea apare stilizat prin reprezentarea capului acesteia pe undele văluitoare a apei. Pasărea este des întâlnită cu precădere pe monumentele funerare, ca semn al veșniciei în lumea ,,de dincolo,,.

Ca prevestitoare de pericole, motivul păsării îl întâlnim pe  acoperișurile de la case, înălțată spre cer și asezată pe capătul unei,,coloane infinite,, exprimând tendința omului spre orizontul cosmic. Motivul păsării îl întâlnim pe lăzile de zestre, pe cozile de linguri.

 Motivul șarpelui

Șarpele, în cultura națională, este considerat păzitor al infernului și al comorilor ascunse în adâncurile terestre. Motivul șarpelui este cel mai ușor de realizat în arta populară a ornamentării lemnului. Acest motiv se regăsește pe obiecte începând de la simpla linie șerpuită, până la redarea șarpelui în cele mai figurate moduri, și anume prin reprezentarea capului cu ochi, a limbii bifurcate și a solzilor. Motivul șarpelui reprezintă o legătură între mediul terestru și cel subteran.

În context biblic, motivul șarpelui reprezintă animalul care a ispitit femeia pentru a încălca legea supremă. Acest fapt face ca șarpele să capete întruchiparea răului, dar prin faptul că el este prezentat ca păzitor al adâncurilor îi dă și un caracter benefic. Semnificația  șarpelui este de fapt legătura dintre om și lumea subpământeană.

Motivul șarpelui este întâlnit pe diferite obiecte de artă populară, pe stâlpii de la porți sau de la pridvor, pe fântâni, pe lăzile de zestre.

Identificați  obiecte de artă populară ornamentate cu aceste două motive!

Realizați o galerie foto cu această cerință!

Multă sănătate vă doresc, să ne vedem cât mai curând, să putem realiza practic obiecte ornamentate cu motive populare!

săptămâna 11-16 mai 2020

Motive și ornamente populare- partea aIVa

Dragi mei elevi, continuăm cu alte două motive populare pe care le regăsim pe obiectele dintr-o gospodărie tradițională românească: motivul omului și motivul calului.

 Motivul omului

Datorită dorinței artistului popular de a apărea în lucrare, a eului artistic regăsim în arta populară românească motivul omului. Reprezentarea omului pe obiectele de lemn este realizată prin elemente geometrice sau liber desenate.

Prin măiestria mâinilor sale și creativitatea lui, artistul popular dă viață creației sale fiind creator al lumii palpabile și vizuale.

 Motivul calului

Calul este un animal cu multe calități și abilități, cunoscute de timpuriu, și anume: frumusețea, rapiditatea, forța musculară. Dorința omului, din cele mai vechi timpuri este de a avea acest animal și a-i utiliza ,,puterile,, în folosul lui. Un adevărat cult apare în viața socială a omului odată cu domesticirea calului.

In reprezentarea pe obiectele de lemn, motivul calului apare în asociere cu mediile existențiale ale omului (apă, pământ, aer, casă). Calul este regăsit pe porțile de intrare,ca deschizător al orizontului cunoașterii, iar ca animal de povară pe grinzile de susținere la case.

Figurarea calului este simplă, acest animal apare numai capul și gâtul, fără corp. Calul apare foarte des în arta populară românească redarea lui fiind liber desenată în asociere cu medii diferite. În asociere cu firul de ață se realizează legătura calului cu scurgerea timpului. Asocierea motivului undei apei cu motivul calului simbolizează călătoria calului, care este în același timp păzitor al sursei vitale de apă și ca ajutor al celui care întrebuințează lichidul vieții. Datorită faptului că acest animal suportă cu ușurință povara, motivul calului apare la grinzile de susținere ale acoperișurilor, indicând rolul de susținător al tuturor greutăților unei case, gospodării.

Identificați  obiecte de artă populară ornamentate cu aceste două motive!

Realizați o galerie foto cu această cerință!

Multă sănătate vă doresc, să ne vedem cât mai curând, să putem realiza practic obiecte ornamentate cu motive populare!

săptămâna 4-9 mai 2020

Pentru INCEPĂTORI

Tema JUCĂRII- PISICUȚĂ JUCĂUȘĂ

Pentru AVANSAȚI

Tema- MOTIVE ȘI ORNAMENTE POPULARE-partea aIIIa-Motivele: coarnele de berbec și arborele vieții

Motive și ornamente populare- partea aIIIa

Dragi mei elevi, continuăm cu alte două motive populare pe care le regăsim pe obiectele dintr-o gospodărie tradițională românească: coarnelor de berbec și arborelui vieții.

 Motivul coarnelor de berbec

Acest motiv își are rădăcinile în obiceiurile și tradițiile poporului român, iar esența simbolică este concentrată în coarne. Berbecul este purtător de valori în mediul turmei ,prin rolul protector pe care îl are, prin felul în care supraviețuiește condițiilor aprige ale vremii.

Reprezentarea ,,coarnelor berbecului,, este realizată prin asocierea de linii drepte cu linii curbe, spirale cu zig-zag .

 Motivul arborelui vieții

In cadrul artei populare românești, motivul ,arborelui vieții este strâns legat de evoluția omului în legătură cu mediul înconjurător, cu codrul. ,,Codru  frate cu românul,, este o sintacmă des întâlnită în literatura populară românească. Arborele viețiireprezintă calea evoluției de la naștere până la moarte, asemeni omului.

Arborele vieții este stilizat pe obiectele de lemn în cele mai simple forme , dar bogate în încărcătură simbolică și spirituală. Acest motiv este reprezentat de bradul ,,cu cetina tot verde,, care prin măreția sa este considerat sacru. Reprezentarea sa pe obiectele de lemn este realizată prin gravarea crengii de brad sau prin stilizarea întregului arbore cu linii curbe și zig-zaguri.

In arta decorativă a obiectelor de lemn arborele vieții apare în strânsă legătură cu alte motive populare.

Arborele vieții în asociere cu unda apei reprezintă legătura dintre viața terestră și apă, orizontul nesfârșit al apei. Motivul soarelui împreună cu arborele vieții arată continuitatea vieții scursă prin vârful bradului îndreptat spre ,,steaua cea mare și strălucitoare,,- soarele.Arborele vieții- bradul în asociere cu motivul coarnele berbecului este ,,ocrotitorul,, turmelor de oi, berbecul cu turma de oi stau la umbra arborelui vieții loc ferit de rău.

În anexa foto am surprins câteva planșein care sunt surprinse moduri de reprezentare ale motivelor: coarnelor de berbec și arborelui vieții.

Identificați  obiecte de artă populară ornamentate cu aceste două motive!

Realizați o galerie foto cu această cerință!

Multă sănătate vă doresc, să ne vedem cât mai curând, să putem realiza practic obiecte ornamentate cu motive populare!

săptămâna 27 aprilie-2 mai 2020

săptămâna 22-25 aprilie 2020

Începători:Melc și ursuleț din hârtie

Avansați: Motivul Soarelui

Apasă aici pentru a adăuga propriul text

săptămâna 30 martie-4 aprilie 2020

Dragi elevi,

Haideți să încercăm ceva nou! Vă propun un tur virtual în muzee din România:

http://www.tur.muzeultaranuluiroman.ro/

http://www.muzeul-satului.ro

Avem în vedere : ,,Obiecte de artă populară românească,,

Competențe urmărite:

 • Formarea unor opinii față de elementele de artă populară regăsite în vizita virtuală în cele două muzee;
 • Aprecierea valorilor trecutului prin raportare la actualitate.

 

Fișa de lucru

,,Obiecte de artă populară românească”

Observarea elementelor de artă populară expuse în muzeul vizitat virtual:

-forme de manifestare  ale artei populare: costume, covoare, tapițerii, broderii, elemente de ceramică, obiecte de lemn ornamentate prin crestare, pictura icoanelor;

-materialele din care sunt confecționate aceste obiecte;

– vechimea acestor obiecte;

– regiunea țării de unde provin;

Observarea decorului:

-în ce constă decorul pe diferite elemente de artă populară;

-ornamente folosite pe costume populare , broderii,covoare , pictura pe sticlă, obiecte de lemn;

-rolul și importanța decorului;

Încearcă să completezi!!

Lucrul pe care l-am reținut în mod special este…………………………………………..

O descoperire pe care am făcut-o este…………………………………………………………..

Un lucru pe care l-am învățat și pe care îl pot folosi în afara clubului este…………

săptămâna 23-28 martie 2020

Dragi elevi,

vă invit să ne amintim care sunt uneltele și tehnicile pe care le folosim la cerc!

UNELTE FOLOSITE PENTRU ORNAMENTAREA MANUALĂ A LEMNULUI

Competențe: 1.Identificarea uneltelor pentru ornamentarea lemnului;

2.Realizarea unei corelații între unelte și tehnologie;

   1. Folosirea corectă a uneltelor.

FIȘA SUPORT

Uneltele folosite în ornamentarea lemnului sunt destul de numeroase, deoarece lemnul este un material folosit din cele mai vechi timpuri. Ne propunem să studiem doar  uneltele pe care le avem în atelierul cercului cele cu care vom lucra noi.

Pirogravarea este otehnică de ornamentare a lemnului. Cea mai veche unealtă pentru pirogravare utilizată de meșterii populari este un instrument simplu, sub forma unui stilos, sau  cu o formă oarecare, care se aplică pe suprafața obiectului după ce sunt înroșite în foc. La activitățile de la cerc elevii se folosesc pirogravoare electrice cu anse de diferite forme în funcție de modelul ornamentului de pirogravat.( foto )

Traforarea este tehnica în care, pentru realizarea ornamentului, intervine eliminarea unei părți din materialul lemnos.Această tehnică ornamentală este regăsită și în arhitectura populară românească și este legată de apariția și răspândirea în mediul rural a ferăstrăului de mână. Elevii folosesc la cerc traforaj manual.(foto)

O unealtă des folosită de meșterii populari la ornamentarea numeroaselor categorii de obiecte din lemn este dalta sub diferite forme și anume: dalta dreaptă, dalta oblică, dalta semi rotundă, dalta ,,picior de căprioară,,(foto). Dălțile sunt folosite în sculptura și crestarea lemnului.În cadrul cercului elevii folosesc pentru crestarea și sculptura lemnului diferite tipuri de dălți: dălți oblice, cuțite de crestat, dălți drepte, dălți în V, dălți semirotunde. (foto)

Mod de lucru la pirogravare:Pirogravorul se fixează în suport, se alimentează la priză. După ce s-a încălzit se poate pirograva modelul desenat pe plăcuța de placaj. In timpul lucrului cu pirogravorul se va avea grijă ca acesta să nu intre in contact cu hainele, pericol de ardere.După finalizarea pirogravării, pirogravorul se asează în suport și se scoate din priză.

Mod de lucru la traforarea manuală a lemnului: Pânza de traforaj se fixează în cadrul traforajului, prima dată în partea cu mânerul, apoi se fixează și se tensionează în partea superioară. Cursa pânzei de traforaj prin material trebuie să se desfășoare ușor, ,,sus-jos,, fără să împingere în față.

Mod de lucru la sculptura manuală a lemnului: Inaintarea dălții în lemn se face respectând regula ,, călcând fibra,, . Acest lucru prinde sens când se lucrează efectiv nu on-line.

FIȘA ACTIVITĂȚII ( pe WhatsApp)

Realizați o corelație între unelte și operațiile care se realizează cu ele:

   1. ferăstrău traforaj a. Sculptura
   1. dălți b. Pirogravare

c.anse                                                              c. Găurire

   1. burghie d. Traforare

Elevii care au traforaj sau pirogravor acasă să realizeze un mic model folosind aceste unelte.Aștept pe whatsApp foto cu lucrarea voastră.

Vă doresc o zi frumoasă! Multă sănătate și stați cuminți în casă să putem începe activitatea la cerc cât mai repede!!

Adriana Neiconi

ORIGAMI – Iepuraș

săptămâna 16-21 martie 2020